Søg
Close this search box.

Bogstavernes lyde – GUIDE opgaver, lege og spil

Bogstavernes lyde

Ja, hvordan er det lige man lære sit barn bogstavernes lyde? Der er sikker mange måde at gøre det på, men Bjørn og jeg har gjort, som jeg beskriver nedenfor.

Jeg har skrevet lidt om at lære bogstaver her og princippet er egentlig det samme. Det handler om at gøre dit barn nysgerrig og at inddage lydene i relevante hverdagsituationer, så dit barn får en fortåelse af, hvorfor det kunne være fedt at kende lydene på bogstaverne også.

Ønsker du en samlet guide til at lære dit barn bogstavernes lyde, kan læringshæftet “Lær bogstavers lyde” være en mulighed. Det er en forældrevejledning til at lære bogstavers lyde gennem lege, hverdagssituationer og sjove opgaver. Køb det til 39kr her og suppler gerne med spillene her. 

Hvis du er interesseret i en komplet “Lær at læse” – pakke så se her(butik). Den indeholder blandt andet disse Multi ord og bogstavkort. 

Lære bogstavernes lyde

1) En lyd ad gangen

Tag en lyd ad gangen og start gerne med de bogstaver, som dit barn er mest sikker i. Når I sidder og skriver et bogstav, siger du lyden højt, og dit barn kan evt. gentage lyden. Hvis I læser en bog, peger du på et bogstav og siger lyden. Hvis I opdager et bogstav I kender på et skilt, så sig det højt.

Inddrag lydene alle steder, du kan komme til, så dit barn hører lydene i forbindelse med bogstaverne ofte. Få ideer til lege med bogstaver her, hvor lydene let kan leges med. Når dit barn er ved at have lidt styr på nogle af lydene, så gå videre til punkt 2.

2) Lyt efter lyden

Det næste skridt er, at du skal hjælpe dit barn til at høre, at ord indeholder flere bogstavlyde og er sammensat af disse.  Sådan helt lavpraktisk, så skal du overdrive lydene ret meget til at starte med, så dit barn kan høre forskel – t,g,v minder fx meget om hinanden. Hvis I for eksempel tilfældigvis snakker om ‘mælk’, så spørger du dit barn: “Hvilket bogstaver starter mælk mon med?”. Så gentager du ordet flere gange, hvor du overdriver startlyden på bogstavet helt vildt ‘mmmmmmmmmælk‘ og ‘mmm’ med m-lyden alene, hvis det andet er for svært.

Også hjælper du, nærmest forærer, det rigtige svar i starten, så dit barn får succes og lyst til mere. Din hjælp kunne være kun sige at ‘mmmm’ uden lyden af ‘ælk’ efter. Eller at referere til noget du ved dit barn knytter til bogstavet fx “det er samme bogstav, som det i dit navn/ som i mus” eller andet dit barn kender.

3) Slutlyden og små ord

Når dit barn kan høre startlydene i et ord, så kan I begynde at lytte efter slutlyden eller lyden i midten. I kan også begynde at sætte to bogstaver sammen og sige lydene, så de bliver til et ord. Start med de lydrette ord her.

Copyright og Licens

ALT materialet på hjemmesiden GRATIS brug for private.

Kopiering må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen.

Hvis ikke I ikke har lavet aftale med Copydan skal der købes Licens her.

Store bogstavkort 199kr