Gratis opgaver med vokaler og konsonanter

IMG_2020-06-16_10-00-33

Når dit barn skal lære at læse, at første skridt at kunne bogstaverne og at dit barn kan skelne på konsonanter og vokaler. Det er desuden en en vigtig hjælp for dit barn at vide, hvordan bogstaverne lyder, når dit barn skal læse højt. 

Disse ark, som kan hentes nederst på siden. kan du bruge til at dit barn skal farvelægge konsonanterne blå og vokalerne røde.

Der er 29 bogstaver i alfabetet, hvor ni bogstaver er vokaler:

A, E, I, O, U, Y, Æ, Ø og Å 

og de resterende 20 bogstaver er konsonanter:

B, C, D, F, G, H, J, K, L, M, N, P, Q, R, S, T, V, W, X, Z

Lær at læse+ - pakken

Alt du skal bruge for at støtte dit barns læseudvikling. Opgaver, lege spil.

Dit barn skal her farvelægge konsonanter og vokaler, og dit vil barn lægge mærke til, at der er store og små bogstaver. Dit barn skriver formentligt ikke ord endnu, men det er vigtigt, at dit barn både kan genkende et lille f og stort F. Brug gerne læringscirklen her til at give dit barn et overblik over bogstaverne i alfabetet.

Målgruppe: 0.-1. Klasse – dansk 

Mål: Kendskab til konsonanter og vokaler. Dit barn får begyndende strategier til at læse og stave ord.

Når I er i gang med at farvelægge bogstaver kan det være en god idé at øve lydene, så dit barn lærer og øver sig på dem.

Når dit barn farvelægger en vokal eller konsonant, kan en øvelse for dit barn være at finde ting i huset eller i haven, som begynder med vokalen eller konsonanten. Måske skal I i skoven og at gå en tur, og du giver dit barn en mission med at finde ting i skoven, som starter med konsonanten ”k”. Det kan være ting som kogle, knast, kastanje, krage, kviste. Derefter kan I prøve med flere bogstaver, og skovturen bliver sjovere og mere lærerig. Dit barn får gentaget bogstaver flere gange, lærer helt sikker nye ord til sit ordforråd, hvilket gør det bliver lettere at læse ord. Også så er det super vigtigt, at dit barns viden om bogstaver inddrages i hverdagen, så dit barn viden bruges i flere forskellige kontekter og ikke kun kan bruges på et stykke papir. 

Der er meget materiale til at lære bogstaverne at kende på Leg og Lektie. Dit barn kan øve det på mange måder, og her finder du et gratis vendespil, så du og dit barn sammen kan finde stik af bogstaver og ord som fx ”J” og ”Jordklode”.

Når dit barn får kendskab til bogstavenes lyde og begynder at læse ord, kan endnu en øvelse være, at dit barn skal forbinde et billede af en hest til tre bogstaver, så dit barn skal vælge den rigtige forlyd. Her finder du gratis opgaver.

Der er som skrevet mange måder at øve bogstaver på. I kan både øve hvilke bogstaver, der er konsonanter eller vokaler, men det er også vigtigt at skrive bogstaver i hånden og sige dem højt. Jo bedre lydgenkendelse dit barn får til bogstaverne, desto lettere bliver det for dit barn at læse og stave. Læsning, stavning og udtalelse er essentielt for at kunne udvikle sit modersprog, som er essentielt for kunne lære nye sprog. 

ALT materialet på hjemmesiden er underlagt ophavsret og copyright og er til GRATIS brug for private.Institutioner må bruge materialerne, såfremt i betaler til Copydan. Husk at indberette både kopierne, digitale kopier, print og scanninger nårI er udvalgt til at registrere.

Førskolehæfter fra 39kr.

Hæfter til 3-5 år og 5-6 år

Læringscirkler

Alle huske- og regneregler til matematik, dansk og engelsk samlet i en nøglering. 0.-10. klasse.
Butikken

Læringskort

Kort med plastikoverflade - så løs og visk ud! Meget populære kort og et sikkert valg. Fra 3 år.
Butikken
IMG_2020-07-15_13-52-35

Vi anbefaler...

Læringspakker sammensat af os! Alt det vigtige du skal bruge til dit barn. Fra 3 år.
Butikken
20200427_180330

Sprogkort

Hjælp til dit barns sprogudvikling - let og sjovt med vores Multi Sprogkort. Fra 3 år.
Butikken
Scroll til toppen