Opgaver med romertal – forklaring og opgaver

Hvad er romertal?

Måske du allerede kan læse romertal? Måske ikke, MEN ved hjælp af dette materiale, kan du få helt styr på dem! 

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0 disse tal kender du og dit barn, og med disse tal kan I skrive alle rationelle tal, men hvorfor er der 10 af dem, og hvorfor skrives de på denne måde? Der har altid været en måde at tælle på, men før i tiden inddelte man tal ved enkelte streger. Da man begyndte at tælle større mængde, var det helt umuligt at holde styr på med enkelte streger. Med tiden udviklede forskellige kulturer systemer for tal vha. andre symboler, som vi ikke rigtig bruger i dag. Etruskerne, som var et folkeslag, der levede i Etrurien i den nordlige del af Italien, opdagede, hvor besværligt det var, så de udviklede et talsystem (romertal),  hvor de brugte bogstaver fra deres alfabet til at skrive tal. De brugte I for en, V for fem, X for 10, L for 50, C for 100, D for 500 og M for 1000.

I dag bruger vi stadig romertal i hverdagen, selvom vi ikke bruger dem som vores egentlig talsystem. Romertal ses for eksempel på nogle ure, men også på gamle bygninger, så det er godt at kende romertal og deres betydning.

Men hvorfor bruger vi ikke stadig romertal i dag? 

Romertal er opbygget anderledes end det talsystem, vi bruger i dag. I dag angiver positionen tallenes værdi, hvorimod positionen ikke har betydning ved romertallene. I romertal står den største værdi til venstre, men derfra skal man beregne tallets værdi. Det fungerer egentlig fint, men det tager noget længere tid at angive et tal, end det gør i det talsystem vi bruger i dag. Derfor er det udskiftet. 

Forstå romertal – opgaver

Nu til selve romertallene, deres opbygning, måden man regner med romertal og en sætning til at huske romertallene bogstaver! 

Logikken ved romertal er, at de grupperes, så der maksimalt er tre af samme symbol i streg, ellers udskiftes de med et nyt symbol. Du og dit barn kan finde mange eksempler i materialet 

Materialet, som indeholder: 

  • Oversigt over romertal 
  • Regler for romertal 
  • Eksempler på regning med romertal 
  • Opgaver til regning med romertal 

Evt. fil downloades nederst.

Copyright og Licens

ALT materialet på hjemmesiden GRATIS brug for private.

Kopiering må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen.

Hvis ikke I ikke har lavet aftale med Copydan skal der købes Licens her.

Lær bogstaver fra 69kr