Autisme og hjælp i hverdagen

IMG_2021-01-12_13-04-06

Autisme er en diagnose, og som med mange andre diagnoser er det meget forskelligt, hvordan børn og voksne reagerer, selvom de har samme diagnose. Som lærer har jeg oplevet mange forskellige elever, men det særlige med børn med Autisme er at struktur og forudsigelig ofte har en meget positiv effekt.

Hvad er autisme? 

Autisme er en diagnose, som er en neurologisk udviklingsforstyrrelse, hvilket vil sige, at man kan se ændringer i hjernen. Autisme kommer ofte til udtryk i en tidlig alder.

Der er tre områder, der er typiske for børn med autisme. Det kan variere meget, hvordan børn med autisme reagerer. Det er også vigtigt at nævne, at børn med autisme ofte har flere diagnoser, som barnet også kan reagere på. 

1) Ringe gensidigt socialt samspil 
Fx undgår øjenkontakt, leger ikke med andre børn, reserveret overfor andre børn, afviser kropskontakt, meget begrænset evne til empati samt begrænset evne til at aflæse og forstå andres reaktioner.

2) Ringe eksisterende kommunikation 
Fx sprogforstyrrelse, intet sprog, svært ved at fastholde samtaler med andre samt svært ved “vi-lader-som-om” lege.  

3) Adfærd og interesser hvor der ses begrænset, ensformig eller gentagende adfærd og/eller bestemte eller særlige interesseområder Fx knytter sig til specielle genstande, leger med legetøj på en besynderlig måde, voldsom optagethed af formålsløse rutiner og ritualer samt hyperaktivitet. 

Autisme og skolegang

Inklusionsloven trådte i kraft i  2012, fordi politikerne havde et ønske om, at 96 % af alle skolebørn skulle have almindelig undervisning. Mange børn blev flyttet fra specialskoler til folkeskoler, og det medførte et større fokus på elever med særlige behov.

Hvis dit barn har fået diagnosen autisme, går dit barn formentlig stadig i en almindelig folkeskole. Der bliver lavet mange tiltag for, at alle børn kan føle sig rigtige – også børn med autisme. Det er centralt at undersøge barnets behov og reaktionsmønstre for at kunne støtte barnet bedst muligt.

Ofte er børn med autisme bagud i udviklingen, og det kan betyde, at de har sværere ved at få overblik over tingene. Her kan det være en stor hjælp for barnet at få en plan for dagens forløb og en plan for hver lektion. Desuden kan rutiner hjælpe, så barnet er klar over, hvad der skal ske.

Det kan ligeledes være svært for et barn med autisme at interagere med andre børn.
Måske du har oplevet det med dit barn?
Det kan være svært pga. talevanskeligheder, men børn med autisme kan også have svært ved at aflæse andre børn, og de kan komme til fremstå som socialt upassende. For børn med autisme kan det derfor være en hjælp at forklare helt ned i detaljen, hvad man kan snakke med andre børn om. Det kan være en hjælp at fortælle, hvad der er godt ved et venskab, og hvordan man er en god ven. 

Autisme og hjemmet

I hjemmet kan det være en udfordring at have et barn med autisme! Mange børn med autisme finder stor hjælp i at vide, hvad der skal ske, og derfor er skemalægning og rutiner en fordel. Det er vigtigt, at der ikke bliver lavet ændringer i skemaer, og især ikke på dagen, da det kan medføre, at dit barn kan blive meget nervøs og utilpas, når der sker uventede ting. Dertil hører også, at de ting, der skal ske, bliver sagt kort og godt. Det vil altså sige uden sarkasme, da det kan blive forstået meget bogstaveligt. 

Det kan også være en hjælp at reducere støj i hjemmet, for at dit barn kan finde ro.  

Piktogrammer og struktur til børn

Sprogudviklingen kan være udfordret, og derfor er det vigtigt fra lille af, at sætningerne er korte og præcise, når du kommunikerer med dit barn. Du kan med fordel her læse mere om et barns arbejdshukommelse, hvor det bliver uddybet, hvordan du kan give dit barn enkelte ting at huske på.

Børn med autisme forstår ofte lettere visuelle forklaringer end sproglige, og det er der masser af muligheder for gennem Leg og Lektie’s materialer. 

I finder:

  • En dagsplan, hvor der er mange piktogrammer, som vil hjælpe dit barn med at forstå dagens forløb
  • En kalender til børn til at overskue en uge af gangen.
  • En hverdagstavle, hvor du og dit barn kan snakke om dagens vejr, datoer osv. med piktogrammer
  • Aktivbogen, som er fremragende til at gøre læringen aktiv og sjov. Dit barn vil ved hjælp af piktogrammer lære om kropsprog, humør, tal, ord og meget mere.  
  • Sprogkort, som kan hjælpe med at udvikle dit barns sprog. Sprogkortene er kort med billeder og tekst  

Du kan med fordel kigge på flere af Leg og Lektie’s materialer, da der er mange visuelle og konkrete opgaver, som dit barn vil have gavn af.

Kalender til børn

Overblik over ugen og måneden. Fritidsaktiviteter, skiftedag og pligter. 399kr

Vi anbefaler...

Læringspakker sammensat af os! Alt det vigtige du skal bruge til dit barn. Fra 3 år.

Bogstavkort

Kort med plastikoverflade - skriv og visk ud! Meget populære kort fra 99kr.

Piktogrammer til børn

Struktur og overblik med dagsplan og hverdagstavle. fra 299kr.

Lærings-cirkler

Alle huske- og regneregler til matematik, dansk og engelsk samlet. Fra 179kr

Sprogkort

Hjælp til dit barns sprogudvikling - let og sjovt med vores Multi Sprogkort. Fra 3 år.
Scroll til toppen