Søg
Close this search box.

Lær om regnehierarki – hjælp i matematik

Emnet regnehierki er et matematsik emne, der introduceres på mellemtrinnet dvs. i 5. -6. klasse, hvor dit barn begynder at få regnestykker med flere regnearter i et. Det kan eksempelvis være 3*2-4= ?. Her er det vigtigt, at dit barn kender sit regnehierarki, når det skal regne sådan en opgave.
Ordet Hierarki kommer fra græsk og er to sammensatte ord af Hieros (hellig) og arkho (regel) – Hellig regel. 

Regnehierarki regler

Det betyder, at det er regler, som skal overholdes. Hvis du eller dit barn kender andre hierarkier, så ved I, at den øverste i hierarkiet bestemmer. Regnehierarkiet er netop bestemmende for, hvordan man regner et regnestykke. Hvis I ikke kender regnehierarkiets regler, så får I det forkerte resultat.

Her ser I regnehierakiet: 

Regn med regnehierarki

Det betyder altså, at hvis et regnestykke indeholder flere dele, så skal de udregnes i den rækkefølge, som regnehierkiet viser.

Her er opgaver til emnet regnehierarki.

Her er et eksempel:  (3+4)-(4+9)*3  = ? 

Hvis I læser det fra venstre mod højre og beregner regnestykker uden regler, så ville der stå 3+4-4+9*3, og I ville få resultatet 36, men det er ikke korrekt! 

Dit barn skal have kendskab til regnehierarkiet, så dit barn i dette regnestykke først beregner parenteserne, derefter gange og til sidst plus og minus: 

(3+4) = 7 og (4+9) = 13 

Derefter ganger I 13 med 3, så der står 7-39, og resultat giver = -32 

Det er enormt vigtigt, at dit barn får kendskab til regnehierarkiet, så dit barn får mulighed for at regne rigtigt. Nogle børn oplever, at det er rigtig rart at have nogle konkrete regler på skrift, som de kan støtte sig til. I kan sammen printe regnehierarkiet ud og lime det fast i dit barns hæfte. 

Se også alle vores læringscirkler til matematik, som indeholder andre matematikregneregler på en sjov og visuel måde. Se dem her.

Copyright og Licens

ALT materialet på hjemmesiden GRATIS brug for private.

Kopiering må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen.

Hvis ikke I ikke har lavet aftale med Copydan skal der købes Licens her.

Store bogstavkort 199kr