Brøkstørrelser – opgaver

Brøker er faktisk lidt det modsatte af tal, hvis man ser på størrelsen. Man kan hurtig blive overtalt til at 1/9 er større end 1/3 fordi 9 er større end 3, men her går det galt, for der er jo kun én niendedel, som jo ikke er særlig stor. Det vil svare til at dele en snickers i ni og kun få ét af stykkerne, så er det federe at dele den i tre og få ét af dem. 

Men er det så altid det modsatte? Nej, det er desværre ikke så let, for tælleren har jo også noget at sige, altså hvor mange stykker man får. Hvis der fx er 7/9 og 1/3, så vil man hellere have 7/9 end 1/3, ikke? Nu begynder det at blive lidt svært. Det kan være en hjælp at kigge på halvdelen.

Halvdelen – brøker

Hvis vi bruger eksemplet fra før med 7/9 og 1/3 så er 7/9 større end 50%, men 1/3 er mindre en 50%. Så her kan bruge den strategi. Ellers kan det være en fordel enten at finde fællesnævner, eller regne brøkerne om til procenter. 

Opgaver med brøker

I opgaverne skal dit barn finde den største og mindste brøkdel

I det første opgave ark, skal dit barn farve figuren med største brøk eller tal rød og den mindste med grøn.

En hjælp kan være at tegne fem lange rektangler, som er lige store. Derefter inddeler dit barn linjen i det antal, som står i nævneren. For eksempel 5/15 her tegner dit barn 15 streger men farvelægger kun 5. Det samme gør dit barn med de andre brøker og kan nu se, hvilken en der størst og mindst. 

Bagefter kommer der nogle opgaver, hvor tegnene “>, < og =” kommer i centrum. Det kan godt være svært at huske, hvad symbolerne betyder, men her kan dit barn tegne en krokodille “på”, så < eller > bliver munden. Nu er reglen at krokodillen altid spiser den største 😉

Desuden kan du og dit barn have stor glæde af vores matematik læringscirkler, hvor alle regneregler er gamle kort og visuelt. Se dem her (butik).

Målgruppe: 4.-6. klasse 

Mål: Kunne vurdere, hvilken brøk der er størst og mindst

Evt. fil downloades nederst.

Copyright og Licens

ALT materialet på hjemmesiden GRATIS brug for private.

Kopiering må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen.

Hvis ikke I ikke har lavet aftale med Copydan skal der købes Licens her.

Lær bogstaver fra 69kr