Søg
Close this search box.

Opgaver med morfemer

Når dit barn har fået kendskab til at lære at læse og stave, så er det en helt ny verden, der har åbnet sig op for dit barn. Der er mange ting at holde styr på, og det kan derfor være en stor hjælp, hvis du som forælder somme tider kan støtte og hjælpe dit barn med opgaverne, så det ikke bliver for uoverskueligt for dit barn.
Disse opgaver lægger netop op til, at du kan støtte og hjælpe dit barn i opgaveløsningen, og det er en rigtig god idé for dit barns arbejdsproces.

Bøjningsmorfemer og stavelsesfornemer

I disse opgaver vil dit barn skulle træne hvad morfemer er. Der er både bøjningsmorfemer og forstavelsesmorfemer. Derudover vil dit barn øve opdeling af ord i rodmorfemer. At have kendskab til morfemer er en stor del af ordforståelsen og -kendskabet, og det er en fordel, at dit barn træner disse færdigheder. 

Opgaverne kommer rundt omkring disse forskellige emner, men dit barn bliver taget i hånden i opgaverne. Dette viser sig i form af, at der både er hjælp til at løse opgaverne, men der er også forklaringer til opgaverne, så de ikke bliver for svære. Opgaverne er samtidig lavet indbydende i form af farverige illustrationer og så lidt læsetungt, som muligt.

Da der er en stor diversitet i opgaverne, så øger det chancen for, at dit barn får styrket motivationen og lysten til at lære. Opgaverne har dog en vis sværhedsgrad, og hvis du som forælder vurderer, at dit barn ikke kan lave opgaverne selv, eller at niveauet er for højt, så er det vigtigt at dit barn ikke går for hurtigt frem og forsøger at løse opgaver, som er over niveau, da dette kan sætte et negativt præg på dit barns motivation for at lave dem. Omvendt vil succesoplevelser og følelsen af at kunne lave opgaverne styrke motivationen og indlæringen, og det er derfor vigtigt, at du som forælder er opmærksom i starten af processen.

Opgaverne varierer i arbejdsbyrden. I én opgave skal dit barn være kreativ og finde på ord, som skal skrives på linjen, og i en anden skal dit barn indsætte bøjningsmorfemet, som sætter to ord sammen. Der er derfor variation i sværhedsgraden, og dette er altsammen med til gøre opgaverne overskuelige for dit barn. Opgaverne kan løses én ad gangen, men der kan også løses flere i træk. Det kommer alt sammen an på dit barns niveau. Dit barn kan med fordel vende tilbage til opgaverne, da det er rigtig godt at repetere viden omkring morfemer jævnligt.

Aldersgruppe: 2. klasse

Mål: Øv morfemer

Copyright og Licens

ALT materialet på hjemmesiden GRATIS brug for private.

Kopiering må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen.

Hvis ikke I ikke har lavet aftale med Copydan skal der købes Licens her.

Store bogstavkort 199kr