Om forløbet:
Hvordan finder man ud af, hvad man gerne vil være, når man bliver voksen? Og hvad vil det egentligt sige at have et arbejde? I forløbet kan dit barn udforske forskellige jobs og måske blive klogere på, hvad de selv vil være? Forløbet kan være med til at styrke dit barns forståelse af, hvordan interesser og evner kan kobles til fremtidige muligheder, og hjælpe dem med at reflektere over deres egne drømme og ønsker.
Gennem opgaver, samtaler og aktiviteter kan dit barn lære om forskellige arbejdsområder, hverdagen i forskellige erhverv og de færdigheder, der er knytter sig til de forskellige jobs. Dit barn vil bl.a. skulle læse om enkelte jobs som de måske har hørt om før men ikke helt ved, hvad går ud på. Dit barn vil også lære om forskellige jobs, som ikke eksisterer mere. Opgavehæftet indeholder også en jobannonce, hvorefter dit barn selv skal skrive en og derefter lave en jobansøgning.
Forløbet består af et opgavehæfte og flere forskellige aktiviteter. Det er tiltænkt således, at der arbejdes med opgavehæftet og sideløbende, kan man lave de forskellige aktiviteter.
Målgruppe: 4. – 6. klasse
Fag: Dansk
Forventet tidsforbrug: 2 uger (cirka).
Tværfagligt: Forløbet kan også tilpasses tværfaglige forløb i dansk og samfundsfag eller andre tværfaglige temadage eller emneuger.
Det faglige på mellemtrinnet:
– På mellemtrinnet skal dit barn udvikle sin læseforståelse, hvor dit barn skal arbejde med at forstå og tolke forskellige typer tekster og genrer:
– Dit barn skal udvikle sin skriftlige formidling, hvor dit barn skal lære at udtrykke sig skriftligt inden for forskellige genre.
– På mellemtrinnet skal dit barn arbejde med kreativ skrivning, hvor kreativiteten udfoldes gennem skrivning, og der eksperimenteres med sprog og udtryksformer.
Fælles Mål:
– Eleven kan udtrykke sig i skrift, tale, lys og billede i velkendte faglige situationer.
– Eleven har viden om teksters genre og struktur.
– Eleven kan udtrykke sig kreativt og eksperimenterende.
Opgavehæfte
Opgavehæftet består af 16 sider, hvor dit barn i første del af hæftet vil lære om forskellige jobs. Her skal dit barn både læse beskrivelser og skrive jobbet og læse faglige læs og forstå tekster om enkelte jobs. I den sidste del af hæftet, skal dit barn selv til at reflektere over sine interesser og egenskaber. Dit barn skal også læse et jobopslag, skrive en og derefter ansøge.
Aktivitet 1 - vendespil
Vendespil med forskellige jobs.
Vendespillet har 12 par, som består af et billede som repræsenterer et arbejde og en beskrivelse af en genstand, som det arbejde anvender.
Klip brikkerne ud og laminer dem, så de kan bruges igen og igen.
Sådan spilles der:
Spil i grupper á 2 personer.
Skiftevis vender man to brikker.
Et stik består af et billede og beskrivelse, som passer sammen.
Uanset om man får et stik eller ej, går turen videre.
Aktivitet 2 - lav et interview
I denne aktivitet skal dit barn lave et interview med en voksen. Det kan være en forælder eller en bedsteforælder.
At lave et interview med en voksen tæt på, giver dit barn mulighed for at lære om forskellige jobs på en personlig måde.
Aktivitet 3 - en dag som bager
Nu skal dit barn lærer om den dag som bager. I denne aktivitet skal dit barn klippe en historie ud og sætte den i rigtige rækkefølge. Ved at gøre dette, træner dit barn sin læseforståelse og læsefærdigheder.
Sådan gør du:
Klip historien ud i 7 mindre afsnit. Nu skal barnet læse de enkelte afsnit og finde ud af, hvilke rækkefølge historien er i. Samtidig lærer de om, hvordan en arbejdsdag kan se ud som en bager.
Aktivitet 4 - arbejdsspillet: hvad vil jeg være?
Arbejdsspillet – hvad vil jeg være?
Spillet går ud på at dit barn kan blive klogere på, hvilke job der findes, og hvad dit barn gerne vil være. Spillet er med til at dit barn reflekterer over, hvilke jobs de kan se sig i, og blive klogere på, hvorfor de kan se sig selv i nogle af dem, men ikke i andre. På den måde kan dit barn måske finde en fællesnævner, som f.eks. at arbejde med mennesker eller arbejde med teknologi.
Sådan spilles der:
Gå sammen i grupper á 2 – 4.
I skal bruge en terning og én brik pr. spiller.
Hver spiller får udleveret et arbejdsark, hvor de forskellige jobs står.
Slå skiftevis med terningen og ryk brikken. Når man lander på et felt med et arbejde, skal man på sit arbejdsark sætte kryds ved ja, måske eller nej, om man kan se selv sig være i det arbejde. Man skal også argumenterer for hvorfor/hvorfor ikke.
Sådan fortsætter man, indtil alle spillere er i mål.
Ekstra - tværfaglig, temadag eller emneuge
Forløbet kan også tilpasses tværfaglige forløb, temadage eller emneuge.
Her er nogle forslag til, hvad man ellers kan inddrage:
Forældreoplæg
Aftal med en forælder, at de skal komme og fortælle om deres arbejde og deres arbejdsdag.
Arbejdspladsbesøg:
I kan tage ud og besøge en arbejdsplads, og se hvordan det foregår i praksis. Det kan være en forælders arbejdsplads eller en aftale med en lokal arbejdsplads.
Temadag:
Lad eleverne være i forskellige jobs. F.eks. bagere, butiksassistenter, journalister mm.
Forklar, hvordan de forskellige jobs hænger sammen og lad eleverne arbejde i de forskellige jobs.
Lad eleverne arbejde. Nogle er bagere og skal bage noget. Andre skal åbne en butik og sælge kagerne. Nogle journalister, som skal interviewe de forskellige arbejdere.