Søg
Close this search box.

Indsæt vokaler – opgaver til dansk

I alfabetet er der 29 bogstaver, hvoraf ni af dem er vokaler. Se alfabet på læringscirklen her.

Vokaler er afgørende for, at der dannes et ord. Dit barn lærer ofte at artikulere vokalerne i skolen, men hvordan skal dit barn høre vokalen i fx ordet ”ost”, når vokalen her lyder som ”å”? 

I ”Skriv vokalen” lærer dit barn, at det tit kan høre, hvilken vokal der skal være i ordet. I opgaverne bliver dit barn bl.a. dus med vokalen ”o” gennem gentagelser og får kendskab til, at når barnet hører lyden af vokalen ”å”, er der en mulighed for, at det er et ”o”. Dit barn vil rette sin opmærksomhed til denne vokallyd og senere gennemskue, hvornår barnet skal benytte ”o” og ”å”. Her kan det desuden være en hjælp at lære sit barn “vokaltrappen”, som er her.

Udover det drilske ”o”, får dit barn lov til at bruge mange af de samme vokaler i forskellige ord, og derved får dit barn kendskab til nye ord, som kan puttes på sit ”lager”. 

Hvis du oplever, at dit barn har problemer med en bestemt vokallyd, kan du selv finde på flere eksempler. F.eks. kan vokallyden ”e” også forveksles med ”æ” i ordet ”Hest”.

Hvis dit barn eller du har svært ved at huske vokalerne, så er der en lille sang, som I kan øve her (valgfri melodi): 

”AEI der fløj en lille bi
OUY den fløj til humleby
ÆØÅ der kan den honning få” 

Se en masse andre materialer, som kan støtte dit barns læring af bogstaver samt deres lyde her (butik).

Målgruppe: 6-8 år 

Mål:  stave lette ord, viden om bogstavlyd- forbindelser, stave til almindelige ord, viden om lydrette og ikke-lydrette ords stavemåder Forberedelse: Eleven får mulighed for at udvikle viden om førlæse-strategier 

Copyright og Licens

ALT materialet på hjemmesiden GRATIS brug for private.

Kopiering må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen.

Hvis ikke I ikke har lavet aftale med Copydan skal der købes Licens her.

Store bogstavkort 199kr