Opgavehæfte om afrunding – lær at afrunde

Afrunding-thumbnail

Afrunding er et matematikemne, som dit barn får kendskab til på mellemtrinnet. På mellemtrinnet begynder man for alvor at arbejde med andet end hele tal. Decimaltal bliver en mere naturlig del af opgaverne og en del af udfordringen er at få skrevet decimaltallene korrekt ned og med det rigtige antal decimaler.

Generelt gælder det, at man enten runder op eller ned til nærmeste hele tiere, nærmeste hele, nærmeste første decimal.

Afrund til hele tiere

Afrunding starter man ofte med at introducere med hele tal, hvor dit barn så skal afrunde til hele tiere. Tallet 17 skal rundes op til 20, 33 skal rundes ned til 30. Reglen lyder altså, at hvis dit tal slutter på 1,2,3 eller 4 runder du ned. Hvis dit tal slutter på 5,6,7,8,9 rundet du op.

Afrund til hele enere

Princippet for at afrunde til hele enere er det samme som ovenstående. Nu har du blot med et decimaltal at gøre. Eksempelvis 2,3 – dette tal skal rundes ned til 2. 3,7 skal rundes op til 4. Reglen er den samme. Hvis første decimal er 1,2,3,4 rundes tallet ned, hvis det er 5,6,7,8,9 rundes tallet op.

Afrund til 1. decimal

Når du afrundet til en decimal skal du kigge på tallets 2. decimal. Tallet 3,44 rundes ned til 3,4. Tallet 5,67 rundes op til 5,7. Reglen er igen den samme, hvis 2. decimal er 1,2,3,4 rundes der ned. Hvis 2. decimal er 5,6,7,8,9 rundes der op.

Afrund til 2. decimaler

Som ved eksemplet overfor skal du igen kigge på et ciffer længere ude end den, du skal afrunde til. Her skal du altså søge efter hjælp i tallet 3. decimal. Tallet 4,562 rundes ned til 4,56. Tallet 7,179 rundes op til 7,18.

I filen herunder finder du opgaver, som dit banr kan bruge til at træne afrundingen af tal.

ALT materialet på hjemmesiden er underlagt ophavsret og copyright og er til GRATIS brug for private.Institutioner må bruge materialerne, såfremt i betaler til Copydan. Husk at indberette både kopierne, digitale kopier, print og scanninger nårI er udvalgt til at registrere.

Kalender til børn

Overblik over ugen og måneden. Fritidsaktiviteter, skiftedag og pligter. 399kr

Vi anbefaler...

Læringspakker sammensat af os! Alt det vigtige du skal bruge til dit barn. Fra 3 år.

Bogstavkort

Kort med plastikoverflade - skriv og visk ud! Meget populære kort fra 99kr.

Piktogrammer til børn

Struktur og overblik med dagsplan og hverdagstavle. fra 299kr.

Lærings-cirkler

Alle huske- og regneregler til matematik, dansk og engelsk samlet. Fra 179kr

Sprogkort

Hjælp til dit barns sprogudvikling - let og sjovt med vores Multi Sprogkort. Fra 3 år.
Scroll til toppen