Søg
Close this search box.

Typer af læsning – læsestrategi

Typer af læsning – læsestrategi

Her kan du kort læse om lidt forskellige læsestrategier, som de fleste børn kommer til at lære og bruge gennem deres skolegang. Vi som voksne bruger dem selv, men ofte er vi ikke bevidste om det. Prøv at lægge mærke til det, når du læser næste gang – fx. lige nu? Hvilken strategi brugte du? Ofte er det ret smart at bevidstgøre dit barn om disse forskellige måde at læse på, da de ellers bruger samme måde at læse en dansk læsebog og matematikopgave. Det er to meget forskellige tekster, hvor du ofte bruger hurtiglæsning ved en dansk læsebog og intensivlæsning ved en matematikopgave. Læs mere om dit barn læseudvikling her. 

Hvis du mangler tekster til at læse samt øge læseforståelsen, kan du kigge på oversigten her.

Skimmelæsning: Her skimmer dit barn en tekst. Dvs. dit barn er ret trænet i at læse og kan nu hurtigt skimme ned over en tekst og se, om det er relevant, og hvad der er relevant. De relevante steder, kan dit barn så læse mere dybdegående. Oftes bruger man denne læseteknik, når man skimmer en avis – er der noget jeg vil læse?

Hurtiglæsning: Dit barn læser meget overfladigt og hurtigt. Her får det ikke alle detaljer med, men kun det vigtigste.

Punktlæsning: Her leder dit barn efter en bestemt oplysning i en tekst, og øjene søger så ned over teksten for at finde det. Fx. hvis du går ind på en hjemmeside om skoldkopper og vil finde noget om symptomer, så søger du efter dette ord gennem teksten, uden at nærlæse hele teksten.

Intensiv læsning: Dit barn læser koncentreret fra ende til anden. Hvis en læsning ikke forstås, læser dit barn teksten igen. Helen teksten skal forstås og alle detaljer skal med.

Du kan også læse om dit barns skriveudvikling her. Eller få lege til at træne ord eller bogstaver med dit barn.

Copyright og Licens

ALT materialet på hjemmesiden GRATIS brug for private.

Kopiering må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen.

Hvis ikke I ikke har lavet aftale med Copydan skal der købes Licens her.

Store bogstavkort 199kr