Dit barns læseudvikling trin for trin

Dit barn læseudvikling trin for trin

I det følgende kan du læse lidt om, hvilke faser dit barn skal igennem for at lære at læse. Jeg har brugt lidt fagudtryk, da det nogle gange også er disse ord, vi som lærere kommer til at bruge til skole-hjem samtaler. Med denne oversigt har du faktisk en mulighed for at forstå det, vi siger;-).

Hvis dit barn har læseproblemer, så læs her, hvillke ting, der er gode at få udelukket.
For at støtte dit barns læsning kan du med fordel bruge pakken her (butik), som indeholder vejledninger, spil opgaver og tekster.

Læse også om dit barn skriveudvikling.

Legelæse

Dit barn begynder at interessere sig for bøger og at læse. Dit barn leger, at det kan læse, sidder gerne med en bøger og lader som om, det læser den højt. Hvis dit barn kender bogen ‘læser’ de måske, hvad bogen rigtig handler om. Dit barn kan nogle af bogstaverne og deres navne. Det er vigtigt, at jeres indretning indbyder til at interessere sig for bøger, læs lidt om det her. 

Tidlig alfabetisk læsning

Dit barn kan nu alfabetet og ved, at der er en sammenhæng mellem bogstaverne, bogstavernes lyde og det man skriver. I denne fase er dit barn opmærksom på bogstaverne i forskellige ord, primært forbogstaver og ved hvordan enkelte kendte ord ser ud fx. is.  Dit barn kan måske genkende forbogstaver på nogle ord og gætte sig til, hvad der står, ud af konteksten.

Alfabetisk fonemisk læsning

I denne fase kan dit barn begynde at læse korte lydrette ord. Dit barn kan sige bogstavernes navne og lyde, og det sætter nu fx 2 bogstaver sammen, danner et ord og kan læse, det ved at sige lydene. Dit barn begynder at kunne læse helt lette bøger med LIX tal 2-5 med lydrette ord. I denne fase er dit barn ikke i stand til både at læse ordet og forstå, hvad det læser i den korte historie. Det kaldes også teknisk læser.

Ortografisk læsning

Dit barn begynder nu at kunne læse længere ord og ord, der ikke er lydrette. Dit barn har lært en del ord at kende, så de ikke skal koncentrere sig helt så meget om hvert enkelt ord, der skal læses. Det vil sige, at nogle ord staver dit barn sig igennem, mens det ved andre ord genkender og læser ordet hurtigt. Generelt bliver læsningen her mindre krævende for dit barn.

Automatiskeret læsning

Dit barn læser nu automatisk,  dvs at dit barn ikke skal koncentrerer sig specielt meget mere, når der læses. De kan læse og forstå det læste samtidigt, og de nu kan begynde at øve sig i forskellige læseteknikker fx hurtiglæsning og skimmelæsning.

Copyright og Licens

ALT materialet på hjemmesiden GRATIS brug for private.

Kopiering må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen.

Hvis ikke I ikke har lavet aftale med Copydan skal der købes Licens her.

Store bogstavkort 199kr