Dit barns læseudvikling trin for trin

Lære at læse

Dit barn læseudvikling trin for trin

I det følgende kan du læse lidt om, hvilke faser dit barn skal igennem for at lære at læse. Jeg har brugt lidt fagudtryk, da det nogle gange også er disse ord, vi som lærere kommer til at bruge til skole-hjem samtaler. Med denne oversigt har du faktisk en mulighed for at forstå det, vi siger;-).

Hvis dit barn har læseproblemer, så læs her, hvillke ting, der er gode at få udelukket.

Læse også om dit barn skriveudvikling.

Legelæse

Dit barn begynder at interessere sig for bøger og at læse. Dit barn leger, at det kan læse, sidder gerne med en bøger og lader som om, det læser den højt. Hvis dit barn kender bogen ‘læser’ de måske, hvad bogen rigtig handler om. Dit barn kan nogle af bogstaverne og deres navne. Det er vigtigt, at jeres indretning indbyder til at interessere sig for bøger, læs lidt om det her. 

Tidlig alfabetisk læsning

Dit barn kan nu alfabetet og ved, at der er en sammenhæng mellem bogstaverne, bogstavernes lyde og det man skriver. I denne fase er dit barn opmærksom på bogstaverne i forskellige ord, primært forbogstaver og ved hvordan enkelte kendte ord ser ud fx. is.  Dit barn kan måske genkende forbogstaver på nogle ord og gætte sig til, hvad der står, ud af konteksten.

Alfabetisk fonemisk læsning

I denne fase kan dit barn begynde at læse korte lydrette ord. Dit barn kan sige bogstavernes navne og lyde, og det sætter nu fx 2 bogstaver sammen, danner et ord og kan læse, det ved at sige lydene. Dit barn begynder at kunne læse helt lette bøger med LIX tal 2-5 med lydrette ord. I denne fase er dit barn ikke i stand til både at læse ordet og forstå, hvad det læser i den korte historie. Det kaldes også teknisk læser.

Ortografisk læsning

Dit barn begynder nu at kunne læse længere ord og ord, der ikke er lydrette. Dit barn har lært en del ord at kende, så de ikke skal koncentrere sig helt så meget om hvert enkelt ord, der skal læses. Det vil sige, at nogle ord staver dit barn sig igennem, mens det ved andre ord genkender og læser ordet hurtigt. Generelt bliver læsningen her mindre krævende for dit barn.

Automatiskeret læsning

Dit barn læser nu automatisk,  dvs at dit barn ikke skal koncentrerer sig specielt meget mere, når der læses. De kan læse og forstå det læste samtidigt, og de nu kan begynde at øve sig i forskellige læseteknikker fx hurtiglæsning og skimmelæsning.

Butikken

Copyright – husk at indberette!

ALT materialet på hjemmesiden er underlagt ophavsret og copyright og er til GRATIS brug for private.
 
Institutioner må bruge materialerne, såfremt i betaler til Copydan. Husk at indberette både kopierne, digitale kopier, print og scanninger nårI er udvalgt til at registrere.

Skole- og førskolecirkler

Vi anbefaler...

Førskole

6-8år
legoglektie@gmail.com

Øve staveord eller bogstaver – stafet

Øve staveord – stafet Denne leg er endnu en sjov måde at øve staveord på, som jo ellers kan være ret så kedeligt til tider. Målgruppe: 4-11 år (Skriv kun bogstaver på dine post its til de mindste børn) Mål:

Læs mere
Førskole
legoglektie@gmail.com

Tal om navneord – sprog

Følgende oversigt er udarbejdet af Logopæd (Talepædagog) Laura Gram, som står bag gruppen “Sproglege for sproglinger”. Nogle gange er det lidt svært at finde ud af, hvordan man som forældre eller fagperson egentlig udvider et barns sprog og ordforråd. Denne oversigt

Læs mere
Leg FIGURER
legoglektie@gmail.com

Blande farver

Endnu en farveleg med madfarver, som blot er købt i Rema. Jeg blandede lidt farve og vand sammen og trak det op i sprøjterne. B kunne så selv finde ud af og eksperimentere med, hvordan farverne skulle blandes og gætte

Læs mere
GRATIS
legoglektie@gmail.com

Gratis opgaver fra dansk side

På denne side er det primært små opgavehæfter, som du kan downloade. Opgaverne er lavet af en lærer til skolebrug. Der er til fagene dansk, naturteknik, historie og engelsk. Opgaverne er til indskolingen samt mellemtrinnet. Se hele den gratis kategori

Læs mere
Scroll til toppen