Dit barns skriveudvikling trin for trin – GUIDE

Herunder har jeg kort beskrevet hvilke skrivefaser dit barn formentlig kommer igennem, og hvordan du bedst muligt støtter dit barn. Og husk at de alderstrin, jeg har skrevet på, er vejledende – børn er FORSKELLIGE!

1. Børne-fantasi-skrivning 3-5år

Dit barn begynder at være opmærksom på, at andre skriver med blyanten, og at det vil de da også lære. Det er stadig svært at holde blyantenog bogstaverne kender dit barn kun få af eller ingen. Men derfor kan dit barn sagtens skrive alligevel. Lad dit barn skrive løs af volapyk ligesom, når de tegner i starten, og vi indlevende siger “Jaaaa, det kan jeg da godt se (not!) er en traktor!” Opmundre og lad være med at rette dit barn. På dette stadie skal dit barn bare få mod på at holde blyanten og skrive. Lad evt. dit barn skrive i sand, hvis det går lettere.

2. Begyndende brug af bogstaver 4-6år

Dit barn begynder nu at kende en del bogstaver og kan skrive dem på hovedet, spejlvendt og flyvende i luften. Dit barn kan måske kun skrive bogstavet, når det kan ses på et papir ved siden af. Det er ligemeget! Bare husk at dit barn skal bevare lysten og modet til at fortsætte med at lære bogstaver og skrive. Dit barn skriver stadig meget fantasi skrivning med fantasibogstaver blandet med lidt rigtige bogstaver. Hvis du mangler lege til at øve bogstaver, så kan du finde nogle her. 

3. Begynder at skrive ord kun med bogstaver 4-7år

Dit barn begynder nu at skrive korte ord oftest med de rigtig bogstaver og ikke fantasibogstaver. Hvis mor og far hjælper med stavningen, kan ordet måske endda skrives med korrekt stavning. Bogstaverne begynder at vende mere rigtigt, de hopper ikke så meget rundt på papiret mere, og de begynder at have samme størrelse. Dit barn begynder at have en forståelse for, at man skriver fra venstre til højre, og at man skriver i ord og ikke bare en lang køre af bogstaver. Lav nogle skrive lege sammen, som giver mening for dit barn fx. bordkort, ønskeseddel eller skrive sit eget navn på nogle bøger. Eller lav tegneserier, der er en god måde at tegne og skrive små sætninger på.

4. Fonologisk skrivning – også kaldet børneskrivning 5-7år

Dit barn begynder nu selv at skrive korte lydrette ord (Ord der staves, som de lyder fx. ko, sol). Dit barn øver sig stadig i at skrive og bruger gerne børneskrivning, hvor dit barn skriver og staver ordene, som de lyder. Det betyder, at der kommer en masse “stavefejl”, da det danske sprog er ret svært. Mange danske ord staves ikke som de lyder fx. Cykel (sykel), love (låve) osv. Igen er det vigtigt at se bort fra disse fejl, men i stedet opmundre og rose dit barn for at prøve og have mod på at fortsætte, selvom ikke alle ord kan staves rigtigt. En god måde at få trænet børneskrivning på, er fx at lade dit barn tegne en tegning og skrive lidt tekst til tegningen.

5. Ortografisk skrivning 7år –

Dit barn begynder nu at skrive, som det vi opfatter som rigtig skrivning. Det betyder, at de barn nu også begynder at kunne skrive ord, som ikke kun er lydrette. Dit barn skriver nu kortere ord og små sætninger, som igennem hele skolegangen skal udbygges med længere ord og sætninger, nye ord og gradvis tegnsætning. Dit barn vil stadig have mange stavefejl og skal arbejde med stavning mange år endnu.

Copyright og Licens

ALT materialet på hjemmesiden GRATIS brug for private.

Kopiering må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen.

Hvis ikke I ikke har lavet aftale med Copydan skal der købes Licens her.

Store bogstavkort 199kr