Find læseglæden hos dit barn

Læseglæde hos dit barn.

Ja, jeg er ked af at sige det, men at lære at læse kræver træning! Der er ingen let løsning på at læseudvikle dit barn og at lære at læse hurtigere. Dit barn skal læse hver dag og træne det hver dag også i ferierne, da de hurtig kommer ud af træning og dermed også tempo. Derfor gælder det om at udvikle et positivt forhold til bøger og læsning, så det ikke bliver en sur kamp at få sit barn til at læse.

Nogle børn har ikke rigtig læseglæde eller har mistet den undervejs i kampen for at knække læsekoden. Herunder kan du få lidt forslag og ideer til, hvordan du kan skabe læseglæde hos dit barn igen og gøre bøger en naturlig del af hverdagen. Læs også her om dit barns læse udvikling eller skrive udvikling.

Desuden kan du finde lege til at udvide dit barns ordforråd eller læse ord her. 

Råd til læseglæden.
  1. Lav det til en hyggestund. Lav en krog i Jeres hjem, hvor der er puder, tæpper, hyggebelysning og ro. Her skal alle læsestunder foregå med enten mor eller far den næste tid, så dit barn igen kan forbinde læsning med noget godt og trygt.
  2. Læs ikke på tidspunkter dit barn er træt eller påvirket af noget dårligt. Der skal være positivitet og god stemning, så hvis mor eller far er stresset, så drop læsningen den dag!
  3. Ros, støt og hjælp på vej. Fx. “Lagde du mærke til, at du læste det ord, som du faktisk ikke kunne i går?”, “Flot du fik sagt lyden på de 2 første bogstaver i ordet!” eller “Nu har du læst 3 ord i streg, det var så godt gået!”
  4. Tålmodighed og positiv stemning. Det er dit ansvar, at stemningen ikke bliver dårlig under læsningen. Lad være med at skynde på dit barn, lyde irriteret, når det laver samme fejl igen eller at starte med at læse, hvis i kun har 5 minutter. Læs kun når det kan blive en hyggestund.
  5. Find en bog, som kan være dit barns mål, en bog som det selv er helt vild for at kunne læse engang. Og det kan være alt fra en letlæsningsbøger over avis og tegneserier til Ringenes herre. Det vigtige her er bare, at det er dit barn som bestemmer, så drivkraften kommer indefra. Tag bogen frem og kig på den gennem tiden, tal om billederne, hvilke bogstaver kender dit barn nu? Hvilke ord kan dit barn mere ift sidste gang bogen var fremme? Er der mon nogle af sætningerne de kan begynde at læse.
  6. Hvis det er svært at komme i gang med læsningen eller dit barn er lidt træt, så læs en linie eller et afsnit hver, så I skiftes til at læse. Ja ja, der sidder måske en lærer, der synes læsetræningen ikke er optimal, men målet her er at genfinde læseglæden, så må selve læsningen lige komme i baggrunden for en stund. Hvis I hjælpes ad virker det mere overskueligt, dit barn får pauser, og lektien læses lidt hurtigere den dag.
  7. Find lette bøger og start derfra, start med at bygge dit barns selvtillid på igen.
  8. Find bøger med mange billeder i, bogen bliver mere spændende for dit barn, og billederne støtter læsningen, så det er lettere at gætte sig til, hvad der står. Desuden kam i skabe lidt forforståelse inden i læser bogen ved at snakke om forsiden, bagsiden og måske de første par sider.
  9. Finder du de bøger med indhold, som interesserer dit barn? Måske dit barn hellere vil læse Børne faglitteratur end skønlitteratur?
  10. Find ud af hvilke børnebogsforfattere du kan lide, så smitter glæde lettere af på dit barn.

Husk det er et langt, sejt træk, og du er en vigtig brik i det!

God fornøjelse.

Evt. fil downloades nederst.

Copyright og Licens

ALT materialet på hjemmesiden GRATIS brug for private.

Kopiering må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen.

Hvis ikke I ikke har lavet aftale med Copydan skal der købes Licens her.

Lær bogstaver fra 69kr