Forkort brøker – opgaver

Når man skal forkorte brøker, skal man finde et tal, som både går op i nævner og tæller.

Huskeregel til nævner og tæller 

Tælleren = T = toppen 

Nævneren = N = nedenunder 

Hvis dit barn for eksempel skal forkorte brøken 18/30, så kan dit barn starte med at se, om han/hun kan dele tæller og nævner med 2.
Det kan man godt, så står der 9/15. Men kan den reduceres endnu mere? Prøv med 3?

I stedet for at skrive 18/30, så er det mere overskueligt at skrive 3/5, og mængden er den samme, derfor forkorter man brøker. 

Grunden til, at dit barn skal lære at forkorte brøker er, at det med sikkerhed hjælper dit barn til at gennemskue brøker bedre. Det kan også være mindre brøker som 4/8, hvor dit barn opdager, at det er det samme som 1/2. 

Det kan også være en hjælp at sidde med de små tabeller, så dit barn kan se, hvilke tabeller, som går i brøkens tæller og nævner. 

Hvis brøken IKKE kan gå op i nogle tal, så er det fordi, at nogle brøker ikke kan forkortes, da de kun går op i 1, fx 7/20

Desuden kan du og dit barn have stor glæde af vores matematik læringscirkler, hvor alle regneregler er gamle kort og visuelt. Se dem her (butik). 

Målgruppe: 4.-6. klasse 

Mål: Lære at forkorte brøker 

Evt. fil downloades nederst.

Copyright og Licens

ALT materialet på hjemmesiden GRATIS brug for private.

Kopiering må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen.

Hvis ikke I ikke har lavet aftale med Copydan skal der købes Licens her.

Lær bogstaver fra 69kr