Vokallyde og konsonantlyde – plakat

Her er 2 fine huskeplakater med bogstavernes lyde. Det dansk sprog er virkelig svært, og bogstaverne kan have mange forskellige lyde.
Med oversigten her har vi forsøgt at lave en tavle, som kan bruges til at gøre de mange lyde overskuelig og vise eksempler på lydene. Vi har også en del opgaver, der træner bogstaverns lyde her.

Vokalernes lyde

Der er ni vokaler i alfabetet, som er altafgørende for, at vi overhovedet kan danne ord. Vi kan godt skrive “hflw”, men prøv at udtale det, for det er rigtig svært, og er det vi kalder volapyk og ikke ord, som vi bruger i det danske sprog. 

Vokaler har mere en blød og rund lyd end konsonanter. Du kan lige prøve at sige dem “ A, E, I, O, U, Y, Æ, Ø, Å”. Jeg ved ikke med dig, men jeg kom næsten til at synge dem. 

Vokalerne kan dog drille, fordi de kan skifte lyd. Hvis vi for eksempel tager “o”, så er vi ikke i tvivl om, at der er “o” i Ole, men kigger vi på orden “ost”, så er lyden en helt anden og kan hurtigt forveksles med et “å”. 

Men netop på disse plakater er fokus, at vokalerne ændrer lyd. På plakaten kan du og dit barn se, hvilket bogstav der er i centrum vha. stjernerne.  Et eksempel er A, som er i en stjerne, derefter er der et billede af fx et “lam”, men øverst står “åben a-lyd”, fordi a-vokalen er mere åben end, hvis det fx var en “and”. 

Et andet eksempel: Der er en stjerne med et E, fordi nu arbejdes der med ord, hvor vokalen “e” indgår, derefter er der et billede af en elg, hvor der øverst står “æ-lyd”.

Dette ark er en hjælpende hånd til barn, så han/hun kan øve sig i de drilske vokallyde. 

Konsonanternes lyde 

Der er 20 konsonanter i alfabetet, hvor nogle konsonanter altid lyder ens. Konsonanter er mere hårde end vokalerne er, og man er måske lige ved at tænke, at de er lige ud af landevejen. Konsonanter som b, k, l, m, n og mange flere ændrer ikke lyd, men der er også nogle som kan drille en helt del.

Konsonanterne d, g og h kan let skjule sig i ordene, så det er med at være opmærksom. 

Tager vi for eksempel bogstavet “d” som, udover sin normale “d”-lyd fx i delfin, kan have den mere engelske “the”-lyd.

Arket viser en masse gode eksempler på både almindelig konsonantlyde og de drillende konsonanter. 

Det kunne være en idé at tale med dit barn om dobbelt konsonanter, for de kan drille meget, men regler er, at vokallyden er kort, for eksempel ved ordet “rulle”. 

Se også tavlerne her eller vokaltrappen her.

Mål: Vokaler og konsonanter, bogstavers lyde.

Målgruppe: 0. klasse, 1. klasse, 2. klasse, 3. klasse.

Evt. fil downloades nederst.

Copyright og Licens

ALT materialet på hjemmesiden GRATIS brug for private.

Kopiering må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen.

Hvis ikke I ikke har lavet aftale med Copydan skal der købes Licens her.

Lær bogstaver fra 69kr