Indsæt manglende vokaler – opgaver

Vokaler er en vigtig del af vores sprog og ord – uden en vokal i et ord kan man knap kalde det er ord.

Når dit barn skal lære at læse, er første trin at lære alfabetet. Dit barn skal lære at genkende vokaler og konsonanter fra hinanden og lære, hvordan de bruges forskelligt i sproget. 

Det danske alfabet har ni vokaler: a, e, i, o, u, y, æ, ø, å

Vokalerne er med til at give ordene lyde, og derfor indeholder alle danske ord mindst én vokal. Der findes ikke et dansk ord, der kun består af konsonanter. Selvom der kun er ni vokaler, findes der faktisk hele 22 forskellige vokallyde. For eksempel lyder ‘a’ i ‘and’ anderledes end ‘a’ i ‘lampe’. De mange forskellige vokallyde er noget af det, der gør det danske sprog svært at lære, både for udefrakommende og for børn. Der er tit en hårfin grænse mellem vokallydene, som kan gøre det svært at skelne lydene fra hinanden. Det kan derfor være svært for dit barn at finde ud af, hvilken vokal en lyd hører til. 

Du kan øve vokalerne og dit barns lydlige opmærksomhed ved sammen med dit barn at finde på små ord, der rimer. Du kan også downloade denne plakat med vokallyde og konsonantlyde. Den kan printes ud og hænges op derhjemme, så du og dit barn sammen kan øve de forskellige vokaler og vokallyde.

Nederst på siden kan du downloade en øvelse med vokaler. Her skal dit barn indsætte de rigtige vokaler i ord ud fra tilhørende billeder. 

Yderligere materiale og øvelser med vokaler og vokallyde:

Her kan du downloade en cirkel, der viser alle alfabetets bogstaver.

Den kan printes ud og lamineres, så du kan bruge den sammen med dit barn til at øve at genkende de forskellige bogstaver. 

Her kan du finde flere opgaver om vokaler.

Her kan du læse mere om drilske vokal- og konsonantlyde.

Mål: Genkende vokallyde i ord

Målgruppe: Fra 0. klasse 

Copyright og Licens

ALT materialet på hjemmesiden GRATIS brug for private.

Kopiering må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen.

Hvis ikke I ikke har lavet aftale med Copydan skal der købes Licens her.

Store bogstavkort 199kr