Øve gangetabeller for sjov – GUIDE

Gangetabeller er en af de ting i matematik, som bare skal sidde i skabet og helst hurtigt! Du bruger “gange” rigtig meget både igennem dit liv og især i skolen i matematik for at få lært andre matematiske områder som ligninger, koordinatsystem, brøker osv.

Matematik er et af de fag, hvor dit barn hurtig kan komme bagud efter en sygdomsperiode, eller hvis de blot har svært ved matematik. Vi bygger hele tiden oven på det tidligere – forestil dig et hus med fundament, mursten, mørtel, tag og skorsten. Gange, plus, minus og dividere er huset fundament. Hvis du ikke har et fundament på et hus, ja så risikerer du, at huset bliver skævt, vælter i stormvejr eller bare aldrig bliver bygget. Og det gælder altså også for dit barns matematik! Især gangetabeller kan volde nogle børn kvaler, da der jo er 10 stk, som skal læres, og det skal bare gøres ved hård træning, som bliver lidt kedeligt i længden.

Køb vores gangespil her og træn gange på en sjov måde.

Gangetabeller

Herunder kan du finde måder at træne gangetabeller på, men hvor der er tilsat lidt fysisk aktivitet, som fjerner fokus fra hvor svært, det kan være. Desuden kan det støtte læringen hos nogle børn, da de har en bestemt aktivitet at knytte en tabel til. Fx. 7 tabellen er den, hvor jeg hopper. Du kan også bare bede dit barn om at hoppe alle tabellerne den ene dag og bruge de andre aktiviteter en anden dag. Det er ret simpelt, men børnene synes, det er befriende, at gøre tingene lidt anderledes.

Læringscirklerne her er fantastiske til at hjælpe dit barn med at træne gange. Eller køb cirklerne færdigtrykte, så dit barn altid kan have dem i tasken. Cirklerne findes også i en print selv, som træningsopgaver, hvor dit barn selv udfylder dem og øver sig på at gange.

Gangelege

1) Skriv tallene med kridt fra 1-50 eller 100 i indkørslen eller på villavejen. Nu skal dit barn hoppe tabellerne fra tal til tal. Læs flere detaljer her og se billeder.

2) Mens dit barn siger tabellen, skal I skriftevis kaste en bold til hinanden, mens I siger hvert andet tal i tabellen. Denne øvelser er også god, hvis dit barn endnu ikke er særlig sikker i tabellerne. Så skal dit barn kun koncentrere sig om at sige halvdelen af talene, og du kan støtte positivt.

3) Super simpelt, men dit barn skal blot hoppe, mens det siger tabellen. Pludselig er det sjovt at træne tabeller.

4) Dit barn kan finde en terning og slå med denne, som så afgør hvilken tabel, det skal øve.

5) Brug en stor terning med plastiklommer, byg en selv eller skriv på papirlapper, som dit barn trækker op af en pose. På den ene terning/ pose  står en tabel fx. “3”. På den anden tabel/pose står en aktivitet, som skal gøres samtidigt med at tabellen siges. Aktiviteterne kan være hoppe, englehop, sprællemand, hoppe på et ben, dreje rundt osv.

6) Udvælg to punkter, som dit barn skal løbe imellem. Dit barn skal nu sige et tal i tabellen, hver gang det er ankommet til posten, løbe videre og sige næste tal ved den anden post også tilbage igen indtil tabellen er sagt.

7) Har I en trappe i nærheden, så bed dit barn gå op og ned af trappen – et trin for hvert tal i tabellen. Slå evt med en terning, så det er vilkårligt hvilken tabel, der skal siges.

Og et sidste råd! Husk nu det med at bygge dit barns selvtillid op. Start med det lette, tag lidt være tabeller, tag lidt lette igen. Skift hele tiden, så dit barn også får lidt succesoplevelser;-) Læs evt. her om læseglæden, mange af principperne kan sagtens overføres hertil og andre læringssituationer.

Evt. fil downloades nederst.

Copyright og Licens

ALT materialet på hjemmesiden GRATIS brug for private.

Kopiering må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen.

Hvis ikke I ikke har lavet aftale med Copydan skal der købes Licens her.

Store bogstavkort 199kr