Fortællekort

Du kender sikkert til situationer, hvor dit barn har fortalt historier fra skolen, fortalt hvad det har oplevet og hvad der skete i frikvartererne. Børn er ofte gode til at fortælle historier, og hvad de har oplevet! Det kan dog være svært, når de pludselig skal sidde og opdigte en historie ud af det blå. Det er svært at gå i gang med at finde på en historie og en handling, når man ikke har prøvet det mange gange før Derfor er disse historiekort ideelle til den nye historiefortæller!

Der er en masse billeder at vælge fra, og du kan enten vælge, at dit barn får lov til selv at vælge, eller udfordre barnet til at trække tilfældige billeder, som der skal opdigtes en historie ud fra. Et barn, som ikke er vant til at lave historier endnu, har god gavn af, at der er noget visuelt at se på. Det kan samtidig skabe en god dialog mellem dig og dit barn, fordi I kan starte ud med at tale om de forskellige billeder. Hvor ser man de forskellige ting henne? Hvad kommer man til at tænke på, når man ser på de forskellige billeder? Det er kun fantasien der sætter grænser, når man skal finde på en historie, og det er en god hjælp for dit barn, at der er billeder som værktøj til at opdigte en historie.

Start forsigtigt

Det er vigtigt for dit barns kreativitet og evne til at skrive historier, at du starter let ud. Eksempelvis kan du vælge at starte med at give dit barn tre billeder og lave en historie sammen med barnet. Øvelse gør mester! Og du og dit barn vil erfare, at jo mere I øver historieskrivning, jo lettere bliver det for barnet selv at finde på. Det kræver tid og øvelse at blive god til at opdigte historier og finde på, hvis man ikke er vant til det. Men med lidt god fantasi og øvelse bliver dit barn hurtigt rigtig skrap til at lave historier!

Udover at det er lærerigt at sætte fantasien på prøve og finde på historier, så er det samtidig også hyggeligt samvær for dig og dit barn. Som forælder er du en god støtte i øvelsen, så barnet ikke føler, at det er en for uoverskuelig opgave. Samtidig kan det, at I gør det sammen og gør det til noget hyggeligt, fjerne oplevelsen af at lave skolearbejde fra barnet – og dette kan være motiverende og gøre det sjovere for barnet at opnå læring. Nogle gange er den skjulte læring den bedste for barnet! Læring kan nemlig sagtens være sjovt, og det er vigtigt at barnet oplever det, så det ikke får en oplevelse af, at ting, der har med skole at gøre, er kedelige.

Skriv historien

Historieskrivning er godt for dit barns skriveudvikling og kreative evner. Du kan som forælder vælge at tilføje flere billeder til de billeder, der er der i forvejen. Du kan også vælge at give barnet en udfordring og give det nogle svære ord, som skal indgå i historien. Opgaven er meget åben for differentiering, og det er vigtigt, at du, når du oplever, at dit barn synes, det er for nemt og måske mister interessen, differentierer opgaven, så dit barn igen bliver udfordret og får blod på tanden. I kan derudover også ændre på opgaven og skiftes til at digte på historien. Eksempelvis kan du starte på historien, så skal dit barn digte videre, hvorefter du tager over og digter videre osv. Mulighederne er mange, og det er bestemt kun fantasien der sætter grænser!

Målgruppe: Fra 6 år
Mål:
Bliv god til at digte historier

Evt. fil downloades nederst.

Copyright og Licens

ALT materialet på hjemmesiden GRATIS brug for private.

Kopiering må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen.

Hvis ikke I ikke har lavet aftale med Copydan skal der købes Licens her.

Lær bogstaver fra 69kr